Woda (z kranu) zdrowia doda

Czytaj dalej
Materiał informacyjny dotyczący kampanii społecznej Łódzka Woda Najlepsza

Woda (z kranu) zdrowia doda

Materiał informacyjny dotyczący kampanii społecznej Łódzka Woda Najlepsza

Starsi łodzianie zapewne pamiętają, jak w kuchniach ich dziadków jeszcze w latach 60. wisiała makatka z napisem „Świeża woda zdrowia doda”. Hasło nie straciło aktualności do dziś, choć wtedy niejedna babcia przestrzegała swojego wnuczka, by nie pił wody z kranu, bo go „będzie bolał brzuszek”.

Łyk historii
W Łodzi na przełomie XIX i XX wieku brakowało czystej i zdatnej do picia wody. Mieszkańcy korzystali z podwórkowych płytkich studni. Było ich ponad 10 tysięcy.
W kamienicach wodę ze studni pompowano do stalowych zbiorników, które znajdowały się na strychach. Woda grawitacyjnie spływała z nich do kranów i toalet w mieszkaniach. Studnie trzeba było często pogłębiać, bo wysychały z powodu nadmiernego czerpania wód podziemnych przez łódzki przemysł.
Woda z miejskiej sieci pojawiła się w mieszkaniach dopiero po II wojnie światowej.
„W dzisiejszych czasach woda z kranu jest najwyższej jakości. A parametry łódzkiej kranówki jakościowo przewyższają ostre normy Unii Europejskiej – informuje Dawid Szajrych, dietetyk sportowy.”

Stara studnia
Takie kołowroty służyły do pompowania wody ze studni na łódzkich podwórkach.
(Fot. ZWiK)

Mity o łódzkiej wodzie
Woda z kranu leci biała i mętna, więc jest niedobra
Nieprawda. To zjawisko naturalne, związane z rozpuszczalnością powietrza w wodzie. W sieci wodociągowej woda podawana jest pod większym ciśnieniem, niż panujące wokół nas. Gdy odkręcamy kran, powietrze w wodzie uwalnia się w postaci mikroskopijnych pęcherzyków, więc przez chwilę wygląda jak biała i mętna.
Woda z dzbanka z filtrem jest lepsza
Nieprawda. Wprawdzie smak to kwestia gustu, ale filtry węglowe (a takie zazwyczaj są w dzbankach) wyłapują cenne mikroelementy. W dodatku jeśli wymieniamy je zbyt rzadko, mogą namnażać się w nich bakterie.

Dobre, bo słodkie? Wręcz przeciwnie!
– Wszelkie babcine przestrogi powinniśmy traktować jako wyraz troski o nasze zdrowie, choć czasy się zmieniły, a jakość wody w naszych kranach poprawiła się nieporównywalnie – mówi dr n. med. Maciej Adamiec, lekarz rodzinny i dyrektor Miejskiego Centrum Medycznego „Bałuty” w Łodzi. – Woda, która płynie z łódzkich kranów, nie ustępuje tej, którą można nabyć w sklepach, a nierzadko ją przewyższa. Pod tym względem mieszkańcy naszego miasta mogą czuć się wyróżnieni.
Skład łódzkiej wody z kranu jest pełen cennych minerałów, takich jak wapń, sód, czy magnez. O tym, że minerały znajdują się w wodzie świadczy osad powstający w wyniku gotowania wody czajniku. Ten osad to właśnie cenne minerały.
Dr Adamiec zwraca natomiast uwagę, że powszechne wśród dzieci i młodzieży upodobanie do słodkich napojów może stać się zalążkiem poważnych problemów zdrowotnych. Zawartość cukru w tego typu produktach bywa niezmiernie wysoka, a to przekłada się na wyższe ryzyko otyłości i innych zaburzeń, których skutki będziemy odczuwać przez całe życie. – Litr popularnego napoju może zawierać nawet dwadzieścia pięć kostek cukru – przestrzega.
– Picie gazowanych i słodkich napojów to nawyk, który niestety utrwalają sami rodzice, bo dziecko łatwo przyzwyczaja się do ich smaku – mówi z kolei Dawid Szajrych, dietetyk sportowy. – Więc jeśli już musi je pić, to przynajmniej rozcieńczajmy je wodą. A łódzka kranówka do tego nadaje się doskonale, w dodatku stanowi cenne źródło wapnia i magnezu.
Seniorzy piją za mało
W przypadku osób starszych problemem jest... namówienie ich do spożywania płynów.
– W gabinecie lekarskim bardzo często słyszałem wypowiadane z pełnym przekonaniem słowa: „Przecież ja wypijam tyle herbaty!” – mówi dr Adamiec. – No właśnie, ile? Niepełną szklankę rano, kolejną wieczorem. Płynny posiłek spożyty w ramach obiadu nieco poprawia ów bilans, w przeciwnym wypadku dobowa podaż nie osiągnęłaby nawet jednego litra, a rekomendowane spożycie wody dla zdrowej osoby to 2-2,5 litra. Dla wielu moich pacjentów to spore zaskoczenie.
– Ten niedobór można teraz, latem, uzupełniać owocami i warzywami – dodaje Dawid Szajrych. – Np. truskawki czy pomidory w około 90 procentach składają się z wody.

Dawid Szajrych

Wodę możemy pić w niewielkich ilościach, ale regularnie w ciągu całego dnia, np. szklankę co godzinę – mówi Dawid Szajrych.

Materiał informacyjny dotyczący kampanii społecznej Łódzka Woda Najlepsza

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.