(MJ)

Wegańskie przysmaki nie muszą być ani nudne, ani bez smaku

Wegańskie przysmaki nie muszą być ani nudne, ani bez smaku
(MJ)

Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 2 średnie banany, 1 szklanka ulubionych orzechów lub ziaren (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, słonecznik), 1 szklanka (około 100 g) suszonych śliwek, 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru (opcjonalnie do smaku), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta sol .

Banany obierz i ugnieć widelcem na gładki mus lub zmiksuj blenderem. Dodaj do nich syrop klonowy, przyprawy, a następnie płatki owsiane oraz posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki kalifornijskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, a piekarnik nagrzej do 180 °C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i po kilku minutach, gdy masa lekko zgęstnieje, wyłóż ją na blachę i uformuj grubą na 1 cm warstwę ze ściętym rantem - wielkość blaszki nie ma większego znaczenia. Całość piecz około 25 minut, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie chrupiące. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia, a potem pokrój na batoniki, mniej więcej podobnej wielkości.

Rano w kilka chwil przygotujesz sobie zdrowy lunch: batoniki spakuj do pudełka i weź do pracy czy szkoły. Świetnie smakują z mlekiem, np. migdałowym. Możesz też owinąć je w papier do pieczenia i zamrozić.

(MJ)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.