Tramwajowa zajezdnia w Chocianowicach... od kuchni

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Spychała
Krzysztof Spychała

Tramwajowa zajezdnia w Chocianowicach... od kuchni

Krzysztof Spychała

Już od stu piętnastu lat służy tramwajom zajezdnia w Chocianowicach, oddana w 1901 roku, wraz z uruchomieniem 15-kilometrowej linii do Pabianic.

W minioną niedzielę łodzianie mieli okazję zobaczyć ją od kuchni, obejrzeć wnętrze hal, w których naprawiany jest i poddawany bieżącym przeglądom tabor. A przede wszystkim przez chwilę poczuć się jak motorniczy, zasiadając „za korbą” prawdziwego tramwaju (choć należałoby powiedzieć raczej: za pulpitem sterowniczym). Z tej możliwości bardzo chętnie korzystali nieco młodsi uczestnicy wycieczki po zajezdni, oprowadzani w kilkudziesięcioosobowych grupach przez pracowników MPK.

Arcyciekawie o zajezdni opowiadali znający ją jak nikt, kierownik Witold Talar, a także Szymon Janik, najlepszy motorniczy w Polsce, który w Chocianowicach rozpoczyna każdy dzień swojej pracy.

Dla Krzysztofa Monety, studenta Uniwersytetu Łódzkiego i miłośnika fotografii, była to okazja do zrobienia ciekawych zdjęć.

- Byłem już na podobnych wycieczkach w EC1 i EC2, oglądałem dwukrotnie budowę dworca, a w zajezdni jeszcze nie. Myślę, że parę ujęć będzie niezłych - mówi.

W jednej z hal uwagę przyciągał rozbity wagon - efekt zderzenia na rondzie Sybiraków („Sami to sobie zrobiliśmy” - zażartował któryś z pracowników, bo kraksę spowodował... autobus MPK, wymuszając pierwszeństwo). Ale jeszcze wdzięczniejszymi obiektami do fotografowania były tramwaje techniczne - odśnieżarka (zbudowana na nadwoziu N5) i potężny pług przyczepiony do GT 6. Oby tej zimy był jak najrzadziej potrzebny!

Krzysztof Spychała

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.