ei24

Te warzywa i owoce są dobre dla zębów

Te warzywa i owoce są dobre dla zębów Fot. 123rf
ei24

Regularne szczotkowanie, nitkowanie i płukanie płynami to nie wszystko. Wprowadzenie do menu nowalijek i owoców, które właśnie się pojawiają, może uchronić nas przed rozwojem stanów zapalnych dziąseł i próchnicy.

- Zęby i dziąsła do prawidłowego funkcjonowania potrzebują mikroelementów i makroelementów. Jednym z bogatszych ich źródeł są warzywa i owoce, które pojawiają się wiosną i latem.

Zawarte w nich antyoksy-danty, kwas foliowy, wapń, witaminy K i C, a także antocyjany i arginina mają m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz osłonowe.

Warto więc po nie sięgać bez ograniczeń - radzi Kamil Stefański, stomatolog.

Truskawki

Znajdująca się w nich witamina C jest niezbędna dla zdrowia dziąseł i jamy ustnej. Bogactwo an-tyoksydantów zmniejsza ilość wolnych rodników, chroniąc tkanki miękkie jamy ustnej przed infekcjami i stanami zapalnymi. Nie bez znaczenia jest też obecność kwasu jabłkowego, którego aktywne oddziaływanie wybiela zęby. - Najcenniejsza w truskawkach jest witamina C, która jest niezbędna dowalki z chorobami dziąseł.

Zielony ogórek

Działa jak neutralizator kwasów w jamie ustnej, regulując poziom pH. Doskonale masuje dziąsła, poprawiając ich ukrwienie. - Ogórek, obok surowej marchewki i selera, to tak zwane myjące warzywo, które warto jeść jako przekąskę pomiędzy posiłkami, zwłaszcza jeśli te obfitowały wwęglowodany. Jedząc go oczyszczamy i nawilżamy jamę ustną, zapobiegając namnażaniu się bakterii, zakwaszeniu czy nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

Brzoskwinie

Poziom pH brzoskwini jest mocno zasadowy.
Duża zawartość wody w brzoskwiniach sprawia, że w jamie ustnej wytwarzają się dodatkowe porcje śliny, które neutralizują zakwaszone przez bakterie środowisko. Zjedzenie nawet jednej brzoskwini pomiędzy posiłkami może pomóc nam w zneutralizowaniu części kwasów, jakie produkują bakterie. Zawarta w owocu woda wypłukuje cukry.

Kalafior

Surowy kalafior wzmacnia zęby. Jest bogatym źródłem witamin B, C i K. Ta ostatnia poprawia wchłanianie się wapnia do kości i zębów, wzmacniając je. Warzywo to z racji swojej szorstkiej faktury działa na powierzchnię zęba jak gumka, usuwając płytkę bakteryjną.

Arbuz

Zawierający aż 92 procent wody arbuz to doskonały owoc wymywający resztki jedzenia. Pełny wody miąższ neutralizuje kwasy produkowane przez bakterie. Arbuz jest mocno zasadowy. Jego pH wynosi aż 9. Jego spożywanie zmniejsza liczbę bakterii, chroni też przed zapaleniem dziąseł i zapaleniem błony śluzowej jamy ustnej.

Arbuz, obok melona, awokado, papai czy mango jest jednym z najbezpieczniejszych owoców dla naszych zębów. Praktycznie brak w nim kwasów, które mogłyby uszkodzić szkliwo.

Rzodkiewka

Zawarta w niej siarka i krzem odgrywają istotną rolę regeneracji tkanki łącznej znajdującej się w skórze, kościach, ale także w dziąsłach. Sama siarka odgrywa ważną rolę w zdrowiu dziąseł.

Jej związki pomagają łagodzić stany zapalne i ból, wspierają także rozwój tzw. dobrej flory bakteryjnej. Rzodkiewka jest cennym źródłem przeciwutleniaczy (witaminy C).

ei24

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.