Szefowa kuchni poleca: pyszne pączki z wiśniami - przepis

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Kasprzak
Magda Jach

Szefowa kuchni poleca: pyszne pączki z wiśniami - przepis

Magda Jach

Dorota Andrzejewska, szefowa kuchni w łódzkim Gastronomiku, podpowiada przepis na pyszne pączki z wiśniami!

Restauracja łódzkiego Gastronomika znana jest bardzo dobrze okolicznym mieszkańcom i osobom, które pracują w centrum Łodzi. Wpadają tu na niedrogie, a codziennie na świeżo przygotowywane obiady oraz desery. Przygotowują je oczywiście uczniowie w szkolnych warsztatach pod opieką nauczycieli. Ich specjalnością są dania zarówno mięsne, jak jarskie. Menu komponowane jest sezonowo.

- Dbamy też o tradycję, kultywujemy kulinarne obyczaje, dlatego teraz, w karnawale polecamy oczywiście pączki - mówi Dorota Andrzejewska, szefowa warsztatów w Gastronomiku.

Początkowo pączki nie były przygotowywane na słodko. Słodkie prawdopodobnie zostały przejęte z kuchni arabskiej. Pierwsze pączki w kuchni polskiej miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły pojawiać się u nas w XVI wieku. Natomiast ich kulisty kształt pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do nich drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste .

Niektórzy wierzą, że jeśli w tłusty czwartek - a to już w najbliższym tygodniu - nie zje się choćby jednego pączka, nie będzie im się wiodło. Koniecznie więc bierzmy się za smażenie!

Składniki

NA CIASTO

żółtka 16 jaj

cukier 0,10 kg

mąka pszenna 1 kg

drożdże 0,10 kg

mleko 0,5 l

masło 0,10 kg

spirytus 0,03 l

konfitura z wiśni

olej 1,5 l

aromat o ulubionym zapachu

NA LUKIER

cukier puder 0,25 kg

sok z jednej cytryny

kilka łyżek wrzącej wody

Przygotowanie

Z połowy szklanki ciepłego mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i 3 łyżek cukru sporządzić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masę jajowo-cukrową, pozostałe ciepłe mleko i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło, aromat i spirytus. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, następnie jeszcze raz przerobić, rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Pączki najwygodniej nadziewać po usmażeniu za pomocą szprycy z ostra końcówką i rękawa cukierniczego. Nadziewanie pączków po usmażeniu trwa krótko i można dać tyle nadzienia, ile się chce. Możemy też nadziewać pączki przed smażeniem, ale trzeba wtedy uważać, aby dokładnie zlepić ciasto.

Składniki na lukier dokładnie mieszamy, a gdy pączki są gotowe, smarujemy je gotową białą masą.

Smacznego!

Magda Jach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.