Świetne napoje na zimno i na gorąco

Czytaj dalej
Fot. Małgorzata Kijowska
Małgorzata Kijowska

Świetne napoje na zimno i na gorąco

Małgorzata Kijowska

Poznajcie znakomite przepisy na napoje. Wszystkie przygotowała gorzowianka Małgorzata Kijowska, blogerka, której przepisy pokazywaliśmy wielokrotnie w ,,Głosie Gorzowa".

Napój agrestowy z nutą mięty

Mięta i agrest świetnie się komponują
Małgorzata Kijowska Mięta i agrest świetnie się komponują

Składniki:

Przygotowanie:

Agrest opłukać, usunąć końcówki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i wsypać cukier. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. W połowie gotowania dołożyć pogniecioną w dłoniach miętę. Po ugotowaniu wystudzić.

Taki napój można podawać ciepły lub mocno schłodzony z kostkami lodu. Jest idealny na letnie upały. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku.

Rada autorki przepisu: napój najlepiej smakuje wtedy, gdy jest przygotowany z agrestu i mięty z działki czy ogródka.

Rabarbarowy poncz z korzenną nutą

Składniki:

Przygotowanie:

Rabarbar opłukać i pokroić (nie obierać ze skórki) w niewielkie kawałki. Imbir opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko przełożyć do garnka razem z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i wodą. Na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut. Wystudzić i odcedzić. Schłodzić w lodówce.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki lub cząstki. Wraz z winem dołożyć do napoju rabarbarowego. Uzupełnić kostkami lodu i pogniecionymi w dłoniach listkami mięty.

Mrożona kawa z wanilią i świeżą miętą

Mięta i agrest świetnie się komponują
Małgorzata Kijowska Kawa z amaretto? A dlaczego nie!

Składniki:

Przygotowanie:

Do szklanki wrzucić kostki kawowe, na nie posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Wlać wodę i mleko w proporcjach, jakie lubimy.

Rada autorki przepisu: Taka kawa smakuje dobrze także bez cukru. Ilość mięty jest orientacyjna - można ją dopasowywać wedle upodobań.

Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka wlać mleko i mocno je podgrzać (nie ma się zagotować, jedynie być gorące). Zdjąć z ognia i wrzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady. Do tego dołożyć około łyżki buraczanej melasy i trzepaczką rózgową wymieszać wszystko.

Rada autorki przepisu: Proporcje składników dopasujcie do swoich smaków. Możecie zacząć od 3-4 kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład miodu. Ja kiedyś pokusiłam się nawet o dodanie do zimnego czekoladowego napoju łyżki ulubionych konfitur. Wyszło wybornie.

Banawino, czyli drink na babskie ploty

Mięta i agrest świetnie się komponują
Małgorzata Kijowska Banawino, czyli superpołączenie: banan i wino

Składniki:

Przygotowanie:

Do szklanki, pucharka lub kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje: według upodobań.

Rada autorki przepisu: Ja najczęściej na dwie części nektaru wlewam jedną część wina. Napój można wymieszać, ale też pić przez rurkę bez mieszania składników - łyk wina, łyk nektaru.

Wiśniowa latte z kawą zbożową i chilli

Mięta i agrest świetnie się komponują
Małgorzata Kijowska Zbożowe latte z wiśniami

Składniki:

Przygotowanie:

Na dno wysokiej szklanki nałożyć frużelinę. Kawę zbożową zaparzyć w 50 ml wody i delikatnie wlać na frużelinę. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować), spienić i delikatnie wlać do szklanki. Najlepiej robić to przy pomocy łyżki i nalewając po ściance szklanki. Górę obsypać mielonymi płatkami chilli.

Rada autorki przepisu: Przygotowując tę kawę dla małych dzieci,można zrezygnować z płatków chilli. Nie są one jednak tak bardzo wyczuwalne, a nadają kawie delikatnie rozgrzewającego posmaku. Jest to więc idealny napój dla całej rodziny po długim spacerze w chłodny dzień.

Kawa z amaretto

Składniki:

Przygotowanie:

Zaparzyć dobrej jakości kawę - nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można w dzbanku. Jeśli ktoś jest fanem tylko i wyłącznie kawy rozpuszczalnej, może jej także użyć. Należy jednak pamiętać, że kaw rozpuszczalnych nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody należy dać jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie.

Małgorzata Kijowska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.