Edward Mazurkow

Robią już przetwory

Robią już przetwory
Edward Mazurkow

Na łódzkich targowiskach dużym powodzeniem wśród klientów cieszą się śliwki, aronia, papryka i pomidory Łodzianie kupują jest już na zimę, na przetwory.

W sobotę, przy prawdziwie letniej pogodzie, wielu łodzian, zwłaszcza pań, wybrało się na targowiska po zakupy. A było w czym wybierać. Stragany uginały się od dorodnej, czerwonej papryki w cenie około 3,50 zł za kilogram. Nie brakowało także pomidorów. Z tych drugich największym wzięciem u gospodyń domowych robiących już przetwory na zimę cieszyły się pomidory polne w cenie 1,50 zł za kilogram. Pomidory tej samej odmiany, ale nieco większe, były o 50 groszy droższe.

- O tej porze roku są najsmaczniejsze. Pięknie pachną i doskonale nadają się na przecier. Zimą to ten przecier będzie mi przypomonał o lecie - mówi pania Maria, która po warzywa i owoce na przetwory przyjechała na targowisko Górniak z Dąbrowy.

Sporo osób kupuje także śliwki. Tradycyjnie największym wzięciem cieszą się węgierki. Niestety, w tym roku, ze wzgledu na wiosenne przymrozki, śliwki zbytnio nie obrodziły. Za kilogram tych owoców trzeba zapłacić 6- 7 zł. W swojej ofercie handlowcy mają także śliwy Amers. Są duże i bardzo słodkie. Doskonale nadają się na susz i przetwory.

Pani Małgorzata z Głowna, która z mężem ma tam sad śliwkowy, mówi, że osoby, które chcą z tych owoców zrobić na zimę konfitury i dżemy, powinny pośpieszyć się z ich zakupem. Jesienią ceny mogą być wyższe.

Łukasz Matulski w sobotę na Górniaku handlował owocami z mamą. W rodzinnym gospodarstwie rolnym w Rowach za Brzezinami ma między innymi dużą palntację aronii. W sobotę te owoce w cenie 3,50 zł za kilogram sprzedawały się na pniu.

- Klienci robią z nich wyśmienite dżemy i sok, który jest doskonałym lekarstwem na nadciśnienie - mówi mieszkaniec Rowów.

Owoce aronii cieszą się wzięciem u klientów z jeszcze jednego powodu. Można z nich zrobić świetne wino. Doskonale nadają się też na nalewki na spirytusie. Tzw. aroniówka ma nie tylko świetny smak, ale i właściwości zdrowotne.

Edward Mazurkow

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.