(MIKO)

Papryka - to trzeba wiedzieć

Papryka - to trzeba wiedzieć
(MIKO)

Papryki ostre: jalapeno, chili, habanero swój smak zawdzięczają obecności alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Ma właściwości antyrakotwórcze, ale jedzona w dużej ilości może poważnie zaszkodzić żołądkowi.

Za najostrzejszą odmianę papryki uważana jest naga jolokia, czyli wężowa papryczka chili. Wszystkie odmiany papryki możemy mrozić, jeść w postaci świeżej lub konserwowanej. Suszona używana jest jako przyprawa lub dodatek do potraw. Wszelkie rodzaje tego warzywa bogate są w witaminy z grupy B, związki mineralne wapnia, potasu, żelaza, magnezu i miedzi.

Za najostrzejszą odmianę papryki uważana jest naga jolokia, czyli wężowa papryczka chili. Wszystkie odmiany papryki możemy mrozić, jeść w postaci świeżej lub konserwowanej. Dlaczego warto? Przeczytaj w tym artykule

Pozostało jeszcze 63% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
(MIKO)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.