Nie tylko gęsina na Świętgo Marcina - słodkości też

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Kasprzak
Magda Jach

Nie tylko gęsina na Świętgo Marcina - słodkości też

Magda Jach

Łódzkie cukiernie oferują rogale z białym makiem, wzorowane na przysmaku świętomarcińskim z Poznania. Tamtejsi cukiernicy przygotowują je na dzień św. Marcina, przypadający 11 listopada już od drugiej połowy XIX w.

- U nas też to produkt sezonowy, który wprowadzamy na początku listopada - mówi Michał Miś, cukiernik. - Rogale robimy według własnej receptury z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z orzechami włoskimi i rodzynkami. Dekorujemy je lukrem i orzechami arachidowymi.

Jeden waży 180 g i kosztuje 3,50 zł. Rogale pojawiły się także w hipermarketach. Np. w Tesco - również z ciasta połfrancuskiego z masą makową z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami, kupuje się je na wagę - po 27,99 zł/kg. W Auchan natomiast za sztukę zapłacimy 3,99 zł.

Magda Jach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.expressilustrowany.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.