Makarony nie tylko z pszennej mąki, ale również z grochu, cieciorki lub soczewicy

Czytaj dalej
Fot. (JED)
(JED)

Makarony nie tylko z pszennej mąki, ale również z grochu, cieciorki lub soczewicy

(JED)

Moda na dietę bezglutenową nie słabnie. Na sklepowych półkach można spotkać nie tylko chleb, bułki czy ciastka bez glutenu, ale również makarony.

Do ich produkcji stosuje się mąkę, ale nie ze zboża (najczęściej z pszenicy durum) tylko zmielonych nasion roślin strączkowych. Można kupić makaron z ciecierzycy, zielonego groszku, soczewicy zielonej i pomarańczowej, kukurydzy, różnych rodzajów fasoli lub grochu.
Makarony ze strączków mają kolor ziarna, z którego je przygotowano.

Kształty są różne i przypominają te w jakich produkuje się makarony zbożowe. Podobny jest też czas ich gotowania. Można je serwować na słodko lub wytrawnie, w zależności od upodobania. Zwykle jednak wyczuwalny jest aromat roślin strączkowych, co niektórym może przeszkadzać. Po ugotowaniu mają strukturę podobną do tej jaką ma makaron z mąki durum, dają się ugotować al dente. Dzięki temu, że są kolorowe świetnie nadają się do sałatek na zimno.

(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.