Anastazja Bezduszna

Lekkie i zielone sałatki

Lekkie i zielone sałatki Fot. Hiszpańskie Oliwki
Anastazja Bezduszna

Sałatki mogą stanowić nie tylko dodatek do dnia głównego. Same mogą być pożywnym samodzielnym posiłkiem, który pomoże przetrwać nam letnie upały

Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy na połówki pomidory, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodajemy na wierzch kapary. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W tym czasie myjemy rukolę, osuszamy ją, a następnie układamy na talerzu. Dodajemy pieczone pomidory oraz czarne oliwki. Danie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

Zielona sałatka z karczochami

Składniki:

Sposób przygotowania:
Szpinak i rukolę wymieszać i wyłożyć na dno miseczek. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki kalarepę, w paseczki paprykę i na połówki pomidorki. Dodać również pokrojone w plasterki pieczarki, w kostkę ser i pokrojone w cząstki karczochy. Tak przygotowane sałatki skropić sokiem z cytryny, olejem z karczochów i polać sosem czosnkowym.

Sałatka z serem żółtym i grillowanym kurczakiem

Składniki:

Sposób przygotowania:
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wykładamy do miseczki. Dodajemy na nie pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie układamy zrolowane plastry sera żółtego. Następnie wykładamy kurczaka i posypujemy pestkami granatu. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i polewamy oliwą.

Sałatka z jarmużu z sosem musztardowo-miodowym

Składniki:

Sposób przygotowania:
Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę poszarpać. Melona obrać, pokroić w cząstki. Winogrona przeciąć na pół, a ser pokroić w kostkę. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać uprażone na suchej patelni pestki dyni, przygotowany wcześniej sos musztardowo-miodowy i wymieszać. Gotową sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Anastazja Bezduszna

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.