Anna Olson

Kuchnia: Warkocz z ciasta duńskiego

Kuchnia: Warkocz z ciasta duńskiego Fot. mat. prasowe
Anna Olson

Dzisiaj proponujemy coś na słodko, a mianowicie warkocz z ciasta duńskiego wg przepisu Anny Olson, niekwestionowanej specjalistki, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Obecnie prowadzi program “Wypieki z Anną Olson”.

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.
  2. Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach.
  3. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne.
  4. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, a potem schładzaj minimum 2 godziny.
  5. Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę).
  6. Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę.
  7. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
  8. Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków.
  9. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.
  10. Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru).
  11. Studź przez 20 minut. Rozpuść dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj.
Anna Olson

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.