Katarzyna Sztop-Rutkowska: Pandemia może być tylko przystawką do głównego dania

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Olga Goździewska-Marszałek

Katarzyna Sztop-Rutkowska: Pandemia może być tylko przystawką do głównego dania

Olga Goździewska-Marszałek

Wszyscy braliśmy udział w naturalnym eksperymencie społecznym – z powodu pandemii koronawirusa zostaliśmy zamknięci w domach. Na początku marca odnotowaliśmy w Polsce pierwszy przypadek zakażenia, a tydzień później wszystko zamarło. Jak odnaleźliśmy się w nowej rzeczywistości? Co się w nas zmieniło? Jakie emocje nam towarzyszyły? Życie w czasie izolacji dokumentowali naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku. Rozmawiamy z dr Katarzyną Sztop-Rutkowską z Instytutu Socjologii UwB, która – wraz z dr Maciejem Białousem – bada nasze samopoczucie w dobie pandemii. ​

Przez ponad dwa miesiące obserwowała pani nasze życie w czasie pandemii. Dziś już nie jesteśmy więźniami we własnych domach, więc to dobry czas na podsumowanie. Jakie są najważniejsze wnioski płynące z badań?​

Zmiany w życiu codziennym były bardzo duże. Nagle trzeba było szybko dostosować się do nowej rzeczywistości i zasad funkcjonowania w domach.

Pozostało jeszcze 92% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Olga Goździewska-Marszałek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.