Inspirująca kuchnia na lato

Czytaj dalej
Fot. istockphoto
redakcja Gazety Lubuskiej

Inspirująca kuchnia na lato

redakcja Gazety Lubuskiej

Chcesz przygotować wyjątkową kolację, która rozbudzi wszystkie zmysły? Jest na to sposób!

Latem nie ma nic przyjemniejszego, niż kolacja na świeżym powietrzu. Potwierdzają to również ostatnie badania konsumenckie, z których wynika, że Lubuszanie chętniej spędzają czas poza domem. Wybierają grillowe spotkania, wyjazdy na działkę czy pikniki w ogrodzie. Zmieniamy też swoje menu. Upalne dni i gorące wieczory skutecznie zniechęcają nas do spożywania ciężkich i tłustych potraw. Zamiast nich, wybieramy posiłki, które nasycą głód, ale nie sprawią, że poczujemy się ciężko.
Sałatka to idealne danie. Warzywa w niej zawarte dostarczają cennych minerałów i witamin, są także świetnym źródłem błonnika, dlatego tak wielu z nas decyduje się na wybór tej potrawy.

Jeżeli chcemy, aby sałatka była nie tylko zdrowa, ale także pożywna, warto dodać do niej mięso. Najczęściej wybieranym jest drób, szczególnie kurczak. Wszyscy Ci, którzy wolą rybę, mogą dodać do sałatki cieszącego się popularnością łososia bądź tuńczyka.

Szukacie pomysłów na to, jak przygotować wyjątkowe spotkanie? Wszystko zależy od tego, jakie mamcie plany. Jeśli ma być to romantyczna kolacja, nie bójmy się korzystać ze sprawdzonych afrodyzjaków. Idealnie sprawdzą się tutaj chociażby owoce morza czy ryby. Na przyjacielskie spotkanie warto pokusić się właśnie o lekkie sałatki warzywne lub grillowane warzywa i mięso.
Świetnie sprawdzą się również kanapeczki, koreczki i odświeżające koktajle.

A teraz czas na kilka sprawdzonych porad, które na pewno się przydadzą. Zacznijmy od mięsa. Aby mięso z rusztu było zawsze soczyste i odpowiednio doprawione musimy zadbać o jego wcześniejsze zamarynowanie. Pamiętajmy o przyprawach oraz oliwie z oliwek. By wzbogacić smak dań z grilla warto wykorzysta także różne sosy, wśród których nie może zabraknąć musztardy, sosu czosnkowego czy ziołowego. Do lekkich wersji sałatek najlepiej wybierać warzywa takie jak ogórki, pomidory, papryki i sałaty. To podstawa szybkiego i prostego pomysłu na kolorowe danie. Sałatkę można podać w formie przekąski lub samodzielnego dania, najlepiej łącząc ze świeżym pieczywem.

Jeśli chcecie pobudzić wszystkie zmysły polecamy dania z wykorzystaniem np. krewetek, małży czy dorsza. Możemy z nich równie szybko przyrządzić wyjątkowe w smaku danie. Wystarczy dodać kilka prostych dodatków, jak czosnek i wino i nasze propozycja nabierze charakteru.

Małże z czosnkiem i białym winem

Inspirująca kuchnia na lato
istockphoto

Składniki na 2 porcje: 1 kg małży, 2 łyżki oliwy, 1 ostra papryczka, 5 ząbków czosnku, 150 ml wytrawnego białego wina, 50 g masła, 1 pęczek natki pietruszki, bagietka.
Sposób przygotowania: Małże dokładnie oczyszczamy. Odrzucamy te, które mają otwartą skorupkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę. Chwilę smażymy i dodajemy małże. Następnie zalewamy wszystko winem i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Dusimy pod przykryciem, aż muszle się otworzą (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy). Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Serwujemy natychmiast po przyrządzeniu razem z ciepłą bagietką.

Krewetki w mleku kokosowym

Inspirująca kuchnia na lato
istockphoto

Składniki: 500 g krewetek z ogonkami, 300 ml mleczka kokosowego, 2 papryczki chilli, pozbawione ziarenek, pokrojone w drobną kostkę, 1 cukinia, pokrojona we wstążki, 2 posiekane cebule, 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki, curry, pieprz, 1 łyżka startego imbiru, pęczek świeżej kolendry, olej.
Sposób przygotowania: Cebulę smażymy na złoty kolor. Paski cukinii krótko obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odsączamy na ręczniku papierowym. Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy. Całość smażymy 1 minutę. Wrzucamy krewetki, zwiększamy ogień. Smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy, aż cała potrawa zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy. Podajemy na grzankach posypane kolendrą.

Dorsz w pesto z pomidorami

Inspirująca kuchnia na lato
istockphoto

Składniki: 4 filety z dorsza, 150 g zielonego pesto, 1 pomidor, 1/2 szklanki tartego sera grana padano, 1/2 szklanki pokruszonego miąższu chleba, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Umytą i osuszoną rybę oprószamy solą i pieprzem z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, na wierzch nakładamy pesto. Na kawałkach ryby układamy plasterki pomidora. Miąższ chleba, czosnek oraz starty ser miksujemy, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na wierzch pomidorów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut. Podajemy na przykład z opiekanymi ziemniakami i bukietem warzyw.

redakcja Gazety Lubuskiej

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.