Biała kiełbasa powinna być szara, a nie bardzo różowa...
Sporządzanie białej kiełbasy ma tradycję sięgającą XVII w., a jej recepturę podała w książce kucharskiej Maria Śleżańska w 1904 r. Kolor białej kiełbasy surowej jest wypadkową koloru surowców: mięso jest lekko różowe, tłuszcz biały. Po sparzeniu staje się szara.
Kolor różowawy wskazuje, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Po sparzeniu powinna być krucha i soczysta, a mięso i przyprawy wyraźnie wyczuwalne .
Przed Wielkanocą popyt na białą kiełbasę rośnie nawet dziesięciokrotnie - szacują handlowcy. Klienci średnio kupują 1 - 2 kilogramy, podczas gdy wielu z nich na co dzień nie je jej wcale. Pozostają jednak wierni tradycji, która każe kawałek białej kiełbasy włożyć do koszyka ze święconką, a na wywarze ugotować aromatyczny świąteczny żur.
- Prawdziwa, wysokiej klasy biała kiełbasa powinna być szara - podkreśla Zygmunt Śmiechowicz, prowadzący sklep mięsny przy Rynku Bałuckim. - Może nie wygląda ładnie, ale nie zawiera żadnych konserwantów, polepszaczy. Jej smak jest doskonały. Najlepsze składniki na białą kiełbasę to wieprzowa łopatka bez kości i golonka bez kości, odrobina wody, sól, pieprz, majeranek i czosnek. Aby najlepiej wydobyć jej smak, nie gotujemy jej, tylko parzymy. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku i pozostawić na 15 minut na delikatnym ogniu. Oprócz tradycyjnej kiełbasy wieprzowej specjalnie na święta będziemy mieli w sprzedaży kiełbasę białą z dzika. To u nas hit, na który czeka wielu klientów.
Jest jednak znacznie droższa. Podczas gdy wysokiej klasy białą kiełbasę wieprzową kupimy za ok. 18 - 21 złotych za kilogram, ta z dzika jest po ok. 30 złotych za kilogram.
Specjalne oferty na ostatni przedświąteczny tydzień szykują też sklepy sieciowe oraz hipermarkety.
- Kiełbasę białą żurkową Sokołów mamy w cenie 9,99 złotych za kilogram, a kiełbasę białą extra Tarczyński z prawdziwym chrzanem po 15,99 zł za kilogram - mówi Jakub Jaremko z biura prasowego Tesco. - Promocje będą obowiązywać aż do świąt.
Na wywarze z białej kiełbasy będziemy gotować świąteczny żurek lub biały barszcz, najlepiej na naturalnym zakwasie. Większość osób kupuje gotowy w butelce, sprawdzając, by nie zawierał konserwantów. Podaje się go ze święconym jajkiem, kawałkiem kiełbasy oraz chrzanem.